Livet går upp och ner. Att livet känns tungt under en period kan bero på olika saker. Ibland inträffar omvälvande eller jobbiga saker; relationer börjar och tar slut, man blir förälder, byter jobb eller går i pension. Sjukdom eller dödsfall kanske drabbar någon i ens närhet. Ibland mår man dåligt utan att man riktigt vet varför. För många hjälper det att ha någon att prata med, antingen någon du känner eller någon som jobbar med detta, till exempel inom vården. För andra hjälper det att uttrycka sig i text eller i skapande.
Det kan hjälpa att acceptera sina jobbiga känslor
De flesta av oss har perioder i livet när vi känner oss nedstämda, oroliga, ilskna eller stressade. Det går oftast över. Att vila i den tanken och att acceptera jobbiga känslor är ofta till hjälp. Det gör att vi kan finna ett visst lugn och vi slipper jaga efter lösningar. Acceptans är särskilt viktigt i situationer där vi har små möjligheter att påverka, till exempel när en relation tar slut, eller när vi själva eller någon närstående drabbats av en svår sjukdom. Acceptans innebär inte att ge upp, utan att acceptera att situationen är som den är – just nu.
Men det är också viktigt att få pauser från det som är jobbigt. Du får något annat att tänka på och då mår du kanske lite bättre. Det kan handla om att göra saker som du gillar och som får dig att må bra, på egen hand eller tillsammans med andra. Det kan kännas frestande att försöka döva sina känslor med till exempel alkohol eller droger, men dessa kan ofta istället förvärra situationen och dessutom föra med sig andra negativa och skadliga konsekvenser.
Om du har svårt att hantera känslorna, om de varar länge och påverkar dig så att du inte kan göra sådant som du vill eller brukar göra, kan du behöva söka stöd och hjälp.
Om du mår dåligt - stöd och hjälp att söka.
Tips för att hantera jobbiga perioder
Känslor av nedstämdhet, oro eller ilska är inte farliga, men de kan vara jobbiga att känna. Här kommer några tips om hur du kan göra för att må lite bättre.
- Försök att tänka att alla har bättre och sämre dagar och att känslorna för det mesta går över.
- Öva dig på att acceptera dina känslor, både positiva och negativa. Försök att förstå varför du känner som du gör och att inte döma dig själv.
- Fundera på om det kan finnas något positivt även i svåra situationer. Vi lär oss, växer och utvecklas när vi går igenom svårigheter och vi blir bättre rustade att möta nya utmaningar. Det svåra kan alltså föra något positivt med sig i förlängningen. Det kan också innebära att vi får vi större tilltro till vår egen förmåga och mer empati för andra.
- Försök att skapa pauser i det jobbiga genom att göra saker som du tycker om, då blir det lättare att orka med det svåra. Vad du gör spelar mindre roll så länge det får dig att må bra.
- Undvik att döva känslorna med alkohol, droger eller på andra sätt eftersom detta snarare kommer att få dig att må sämre, till exempel bidra till mer ångest.
- Prata gärna om det som är svårt med någon. Ofta känns det lättare ett dela en upplevelse än att bära den helt själv. Att sätta ord på sina känslor kan i sig också göra att du mår bättre.