För dig som förmedlar kunskap om psykisk hälsa till andra
Materialet på dinpsykiskahälsa.se får användas av dig som förmedlar kunskap om psykisk hälsa till andra, med vissa restriktioner. På denna sida har vi samlat information om på vilket sätt du får använda materialet på sajten.
Om du vill använda material från dinpsykiskahälsa.se
Dinpsykiskahälsa.se riktar sig främst till allmänheten och syftar till att förmedla kunskap om vad psykisk hälsa är och vad som påverkar den, vad man kan göra för att må bättre, när man ska söka hjälp och hur man kan stötta någon annan.
Det finns efterfrågan på att använda materialet på sajten dinpsykiskahälsa.se på olika sätt, exempelvis att använda våra filmer i väntrum eller i interna utbildningar. Nedan berättar vi på vilket sätt du får använda materialet på sajten.
Texter
Du får citera eller hänvisa till delar av texter som finns på dinpsykiskahälsa.se men glöm inte att tydligt ange Folkhälsomyndigheten och dinpsykiskahälsa.se som källa.
Fotografier
Du får inte i något sammanhang använda fotografierna som finns på dinpsykiskahälsa.se. Bilder, fotografier och illustrationer är skyddade (copyright) av upphovsrätten. Det innebär att du måste ha upphovspersonens tillstånd att använda dem.
Illustrationer, tabeller och diagram
Du får använda illustrationer, tabeller och diagram som bygger på vår egen statistik så länge som Folkhälsomyndigheten och dinpsykiskahälsa.se tydligt anges som källa.
Filmer
Det är tillåtet att visa eller använda våra filmer i olika sammanhang i syfte att förmedla kunskap om psykisk hälsa, så länge Folkhälsomyndigheten tydligt anges som källa.
Viktigt att tänka på:
- Du får inte ladda upp eller på annat sätt publicera filmen på publika eller kommersiella plattformar som t.ex. YouTube, Facebook, hemsidor eller motsvarande.
- Du får inte använda filmen i något kommersiellt syfte, dvs. den får inte vara en del av en produkt, utbildning eller motsvarande som säljs eller är avgiftsbelagd.
- Det ska alltid framgå att det är Folkhälsomyndigheten som har gjort filmen, oavsett om du visar hela eller delar av filmen.
Youtube
Våra filmer finns samlade på vår Youtube kanal: https://www.youtube.com/@dinpsykiskahalsa
Använd gärna Youtube om du vill bädda in våra filmer på din sajt. Hänvisa till Folkhälsomyndigheten som källa.
Vill du ladda ner någon av våra filmer?
Kontakta oss på dinpsykiskahalsa@folkhalsomyndigheten.se så berättar vi hur du kan ladda ned filmen.
Tryckt material
Vi erbjuder bokmärken om du vill dela ut tryckt material som en påminnelse om att vår sajt finns. Bokmärkena är i tjockare papper och formatet 45x170 mm. Se bild nedan.
Bokmärke 1 och 2 hänvisar till dinpsykiskahälsa.se/ung och bokmärke 3 till dinpsykiskahälsa.se. OBS – siffrorna 1-2-3 finns inte på de tryckta bokmärkena.
Baksidestexten är gemensam: På dinpsykiskahälsa.se lär du dig mer om vad som påverkar hur du mår psykiskt, vad du kan göra för att må bättre och hur du kan stötta andra.
Vill du ha bokmärken till din verksamhet? Skicka oss ett mail och berätta hur många du vill ha, till dinpsykiskahalsa@folkhalsomyndigheten.se så skickar vi bokmärkena kostnadsfritt till dig. Kom ihåg att tydligt ange din postadress.
Ladda ner våra posters
En poster med texten "Det är tur att du finns. Att finnas där kan förändra livet för någon som mår dåligt." finns för nedladdning.
Högerklicka här så kan du ladda ned postern.
Postern är i A4-format, men vill du ha den A3 så kan du skala upp den till A3 när du skriver ut.
En poster med texten "Alla har en psykisk hälsa. Ta hand om din. På dinpsykiskahälsa.se lär du dig mer om vad som påverkar hur du mår, vad du kan göra för att må bättre och hur du kan stötta andra." En bild med en man som pratar i mobil och håller i två kassar.
Högerklicka här så kan du ladda ned postern Man med kassar
En poster med texten "Alla har en psykisk hälsa. Ta hand om din. På dinpsykiskahälsa.se/ung hittar du fakta, råd och tips om vad du kan göra för att må bra, hur du kan hantera vanliga psykiska påfrestningar och hur du kan stötta andra." En bild med två unga tillsammans.
Högerklicka här så kan du ladda ned postern Två unga.
Båda posters är i A4-format, men vill du ha dem A3 så kan du skala upp dem till A3 när du skriver ut.
Ladda ned affischer som visar balans mellan skärmtid och andra aktiviteter för barn i olika åldrar och ungdomar
Affischerna presenterar hur små barn i åldrarna 2–5 år, 6-12 år samt tonåringar (13-18 år) år kan fördela tiden mellan olika aktiviteter under ett dygn. Ingår i våra rekommendationer för barn och ungas skämanvändning.
Här kan du se affischerna och ladda ned dem (folkhalsomyndigheten.se)
Mer information om psykisk hälsa
På Folkhälsomyndighetens webbplats folkhälsomyndigheten.se finns mer information om psykisk hälsa och ohälsa, statistik om psykisk hälsa och ett stort antal forskningsbaserade rapporter och andra kunskapsstöd samt information om myndighetens arbete med psykisk hälsa och suicidprevention, riktat till dig som arbetar inom området.
Psykisk hälsa och suicidprevention (folkhalsomyndigheten.se)
Frågor?
Kontakta oss som arbetar med dinpsykiskahälsa.se på dinpsykiskahalsa@folkhalsomyndigheten.se
Uppdaterat: 2024-01-19