Vi använder kakor (cookies)

På dinpsykiskahalsa.se använder vi nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi använder också kakor för webbanalys.

Läs mer om vilka kakor vi använder.

Hantera kakor

Här kan du välja vilka kakor du vill godkänna.

Nödvändiga

Nödvändiga kakor går inte att stänga av eftersom vår webbplats inte fungerar utan dessa. Nödvändiga kakor bidrar till att våra tjänster är säkra och fungerar som de ska, till exempel säker inloggning.

Kakor för inställningar är kakor som låter webbplatsen komma ihåg information som ändrar hur webbplatsen fungerar eller visas. Detta kan till exempel vara föredraget språk eller regionen du befinner dig i.

Kakor för statistik hjälper en webbplatsägare att förstå hur besökare interagerar med webbplatser genom att samla och rapportera in information anonymt.

Folkhälsomyndigheten Din psykiska hälsa

Du är inte dina tankar och känslor

Det är svårt att styra över känslor. Oftast är det värdefullt att visa och dela dem med andra. Men om du alltid agerar på allt du känner kan det skada eller såra andra. Därför behöver du lära dig att ta ansvar för dina känslor.

Ibland drar våra känslor i väg med oss och leder till att vi skadar eller sårar oss själva. Till exempel kan du vara orimligt kritisk till dig själv eller undvika kärlek för att du inte tror att du förtjänar den. Det kan också handla om att låta ditt dåliga humör hindra dig från att hitta på något roligt. 

Ta ansvar för dina känslor

Starka känslor kan få oss att säga och göra saker som vi egentligen inte står för. Ibland påverkar våra känslor andra människor. Om du alltid visar eller agerar på det du känner kan det skada eller såra andra. Du får till exempel inte slå eller skada någon, även om du är arg. Att du är svartsjuk gör inte att du får kontrollera din partner. Och du måste respektera att någon vill bli lämnad ifred, även om du är kär.

Om din ilska kan få dig att bli elak behöver du vara tyst tills du har känslan under kontroll. Försök att lära dig vad som fungerar för just dig: vara för dig själv en stund, gå och träna eller först gråta ut. När du har lugnat ner dig kan du fundera på vad du kände och vad som hände i situationen. Finns det något du kan göra annorlunda nästa gång? Om det händer att du skadar dig själv eller någon annan, eller oroar dig för att göra det, finns det hjälp att få.

Ditt ansvar är att ta hand om dig själv och göra vad du kan för att må bättre. Att dela dina upplevelser med andra är ett bra första steg. Lita på att människor som finns i din närhet vill stötta dig. De orkar ta emot din berättelse och kommer att hjälpa dig att ta reda på vad du behöver för att må bra.

Ta kontroll över dina känslor

  • Påminn dig om att dina tankar och känslor inte alltid talar sanning. Att du oroar dig för något innebär inte att det kommer att hända. Att du tänker att du är värdelös betyder inte att det stämmer.
  • För att må bra kan du behöva hålla lite distans till vad du tänker och känner. Acceptera att tanken eller känslan finns där, men påminn dig om att den inte avgör ditt värde eller vem du är.
  • Om du besväras av återkommande tankar eller känslor kan det fungera bättre att göra något. Distrahera dig själv genom att ringa en vän, ta en promenad eller se på en serie eller en film.
  • Berätta gärna för någon om det som bekymrar dig. När du sätter ord på dina känslor och tankar blir de lättare att se utifrån. Ibland förlorar de också lite av sin kraft.

Uppdaterat: 2023-03-23