Vi använder kakor (cookies)

På dinpsykiskahalsa.se använder vi nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi använder också kakor för webbanalys.

Läs mer om vilka kakor vi använder.

Hantera kakor

Här kan du välja vilka kakor du vill godkänna.

Nödvändiga

Nödvändiga kakor går inte att stänga av eftersom vår webbplats inte fungerar utan dessa. Nödvändiga kakor bidrar till att våra tjänster är säkra och fungerar som de ska, till exempel säker inloggning.

Kakor för inställningar är kakor som låter webbplatsen komma ihåg information som ändrar hur webbplatsen fungerar eller visas. Detta kan till exempel vara föredraget språk eller regionen du befinner dig i.

Kakor för statistik hjälper en webbplatsägare att förstå hur besökare interagerar med webbplatser genom att samla och rapportera in information anonymt.

Folkhälsomyndigheten Din psykiska hälsa

Att förstå vad man känner

Det är normalt att känna både positiva och negativa känslor, det är en del av livet och att vara människa. Men att förstå sina känslor är inte helt enkelt. Reaktioner som oro, nervositet, ilska, glädje, lycka och sorg har ofta en funktion som ska hjälpa oss genom livet. Att förstå sina känslor och behov kan göra det lättare att acceptera och hantera dem.

Känslor är en del av livet och kan driva oss framåt

Att känna både positiva och negativa känslor är en del av att vara människa. Förälskelse, glädje och lust får oss att må bra. Andra stunder känner man besvikelse, oro, ilska eller sorg. Det betyder inte att något är fel på dig eller ditt liv. Känslor finns också för att skapa drivkraft. De kan göra oss motiverade att göra något åt situationen, utvecklas och ta oss framåt.

Tunga känslor som ångest och nedstämdhet är inte farliga. Dina känslor och det som händer inom dig är okej – kanske behöver de just nu få ta lite plats. Särskilt under en period med stora förändringar är det vanligt att må sämre. Att förstå det kan göra det man känner lite lättare att bära. 

Så länge känslorna är lagom stora och kommer och går behöver du inte vara orolig. Och ibland känner man inget särskilt. Men det är viktigt med balans. Det är till exempel normalt att känna nervositet inför ett prov, en arbetsintervju eller en dejt. Det kan till och med göra att du presterar bättre. Men om du ofta känner dig stressad och orolig kan du behöva stöd eller hjälp att förändra något.

Se på känslor som information

Det kan vara bra att se på olika känslor som information. Om jag känner mig trött och omotiverad, vad är det då jag behöver? Behöver jag sova mer och bättre? Behöver jag träffa kompisar för att få energi? Behöver jag bli bättre på att se vad det jag håller på med ska leda fram till, att ha en tydlig målbild?

Två olika känslor kan ibland ha liknande kroppsliga reaktioner. Beroende på känslans orsaker, personens motivation och handlingskraft kan de så tolkas på två olika sätt. Hög puls, ökad andning, värmekänsla och att det knyter sig i magen kan beroende på sammanhanget tolkas som upprymdhet, uppladdning eller ångest. De fysiska reaktionerna tolkas utifrån kontext och förväntningar.

Att förstå sina känslor är inte helt enkelt. Kanske blir du förbannad på en kompis utan att veta varför. Kanske bär du på en rädsla som du inte vet var den kommer ifrån. Ibland kan ledsenhet dyka upp som ilska. Känslan blir begriplig först när man tar det lugnt och funderar på hur det känns inuti och varför man reagerar som man gör. Andra gånger får man acceptera att känslan finns där, utan att det går att förklara varför.

Uppdaterat: 2023-03-23