Vi använder kakor (cookies)

På dinpsykiskahalsa.se använder vi nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi använder också kakor för webbanalys.

Läs mer om vilka kakor vi använder.

Hantera kakor

Här kan du välja vilka kakor du vill godkänna.

Nödvändiga

Nödvändiga kakor går inte att stänga av eftersom vår webbplats inte fungerar utan dessa. Nödvändiga kakor bidrar till att våra tjänster är säkra och fungerar som de ska, till exempel säker inloggning.

Kakor för inställningar är kakor som låter webbplatsen komma ihåg information som ändrar hur webbplatsen fungerar eller visas. Detta kan till exempel vara föredraget språk eller regionen du befinner dig i.

Kakor för statistik hjälper en webbplatsägare att förstå hur besökare interagerar med webbplatser genom att samla och rapportera in information anonymt.

Folkhälsomyndigheten Din psykiska hälsa

Sorg och sorgebearbetning

Efter en förlust av något slag kan man uppleva starka känslor, fysiska reaktioner och jobbiga tankar som kan påverka ens beteende och vardag. Dessa känslor, tankar och reaktioner är olika delar av det vi kallar sorg.

Sorgen är unik för en individ och en situation

Sorg är en del av livet och alla kommer att uppleva sorg någon gång eller flera gånger. Hur vi upplever sorg och hur den uttrycker sig kan variera mellan olika människor. Sorg kan ta sig många olika uttryck och variera både mellan personer och situationer. En person kan alltså reagera och sörja på olika sätt vid olika tillfällen. En annan kanske reagerar på ett helt annat sätt. Det finns inget rätt och fel i hur man borde reagera. 

Sorg gör ofta väldigt ont och det kan kännas utmattande och psykiskt påfrestande. Att uppleva sorg kan ge både psykiska och fysiska reaktioner. Du kan känna stress, ilska, skuld, oro, ånger, saknad och nedstämdhet, men du kan även få ont i magen eller ha svårt att sova. När man sörjer kan också saker som man vanligtvis bryr sig om kännas meningslösa, och det som hänt kännas orättvist eller overkligt.

Sorgebearbetning kan ta tid

Sorgebearbetning kan ta lång tid, och sorgen kan finnas kvar länge och till och med hela livet. Då är det viktigt att ändå försöka återgå till vardagen.

Vi bearbetar vår sorg på olika sätt och det är viktigt att vi låter sorgearbetet får ta den tid det behöver. Men det är också viktigt att söka hjälp om man behöver det i sorgen. Det kan bli lättare att hantera sin sorg om man pratar om den. 

Det finns saker du kan göra

För att göra sorgebearbetningen lättare för dig finns det saker du kan göra.

  • Att försöka ha rutiner och att äta och sova på regelbundna tider.
  • Att berätta för andra eller ta kontakt med en stödgrupp. Ibland kan det vara skönt att vara med andra utan att prata.
  • Att lyssna på musik, läsa om eller titta på film om sorg. Det kan hjälpa att se andra känna ungefär som du gör.
  • Att skriva ner dina tankar och försöka beskriva sorgen kan vara ett bra sätt att låta den få utlopp.
  • Tillåta dig göra saker som du brukade göra och som du tyckte om. Det kan göra att sorgen lättar lite.
  • Att röra på dig, promenera, träna eller någon annan fysisk aktivitet kan också kännas bra om du känner dig rastlös eller orolig.
  • Försök att stå ut med sorgen, även om den gör ont och du helst bara vill undvika den. Känslorna klingar av snabbare om du upplever dem, än om du förtränger dem.

Läs mer

Sorg när någon har dött (1177.se)

Att hamna i kris (1177.se)

 

Uppdaterat: 2023-12-20