Vi använder kakor (cookies)

På dinpsykiskahalsa.se använder vi nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi använder också kakor för webbanalys.

Läs mer om vilka kakor vi använder.

Hantera kakor

Här kan du välja vilka kakor du vill godkänna.

Nödvändiga

Nödvändiga kakor går inte att stänga av eftersom vår webbplats inte fungerar utan dessa. Nödvändiga kakor bidrar till att våra tjänster är säkra och fungerar som de ska, till exempel säker inloggning.

Kakor för inställningar är kakor som låter webbplatsen komma ihåg information som ändrar hur webbplatsen fungerar eller visas. Detta kan till exempel vara föredraget språk eller regionen du befinner dig i.

Kakor för statistik hjälper en webbplatsägare att förstå hur besökare interagerar med webbplatser genom att samla och rapportera in information anonymt.

Folkhälsomyndigheten Din psykiska hälsa

Depression

Om du är nedstämd under en lång tid och om du exempelvis inte ens har lust att göra saker som du annars gillar, så kan det röra sig om en depression. Då kan du behöva stöd eller behandling för att kunna må bättre. Här kan du läsa mer om depression.

När nedstämdhet övergår i en depression

Det är naturligt att känna sig nedstämd eller ledsen ibland. Sorgen och nedstämdheten går oftast över av sig själv, men ibland kan man hamna i en ond cirkel, där man drar sig undan, grubblar och blir passiv, som kan vara svår att ta sig ur. Det är svårt att dra gränsen mellan nedstämdhet och depression, men det kan gälla en depression om man är nedstämd större delen av dagen, nästan alla veckans dagar, i mer än två veckor.

Vanliga symptom vid en depression

Vanliga symptom vid depression är nedstämdhet eller irritabilitet, minskad lust att göra saker som man brukar tycka om att göra, minskad eller ökad aptit, brist på energi och/eller svårigheter att komma igång och göra saker. Det kan även vara sömnsvårigheter eller ökat sömnbehov, minskad koncentrationsförmåga och/eller svårigheter att bestämma sig, rastlöshet eller tvärtom långsamhet i tal och rörelser, känslor av värdelöshet och skuld och tankar på döden och/eller självmord.

Depression är vanligt. Var femte person i Sverige säger att de någon gång fått diagnosen depression, men alla som har depressionssymptom söker inte hjälp och får därför inte en diagnos.

Om någon utvecklar en depression eller inte beror bland annat på ärftliga faktorer och de påfrestningar som man utsätts för, exempelvis att någon nära anhörig dör eller att man själv blir allvarligt sjuk.

Tips för att må bättre

Det finns också saker som man kan göra själv för att försöka må bättre. Här är några exempel:

  • Håll regelbundna vanor när det gäller sömn, mat, hygien, vardagssysslor och motion. 
  • Rör på dig. Fysisk aktivitet är effektivt mot depression. Det bästa är om du rör på dig flera gånger varje dag, men all rörelse är bra, och att röra sig lite är bättre än att inte röra sig alls. Det är också bra att vistas utomhus, gärna i dagsljus.
  • Fortsätt att göra saker som brukar vara roliga, även om det tar emot.
  • Sänk kraven på dig själv. Den som är deprimerad har mindre energi än vanligt, och kanske inte orkar lika mycket som i vanliga fall.
  • Prata med någon annan om hur du mår. Det kan hjälpa att få sätta ord på sina känslor, och det kan också göra det lättare att hitta lösningar på problem och funderingar.
  • Undvik alkohol och droger. För en del personer lindrar det i stunden, men på sikt brukar det förstärka de negativa känslorna. Det finns också en risk för att man gör saker under ett rus som man sedan ångrar, eller att man med tiden utvecklar ett beroende.

Många behöver hjälp för att ta sig ur en depression. Läs mer om depression på 1177.se eller kontakta din vårdcentral.

Uppdaterat: 2022-03-22