Vi använder kakor (cookies)

På dinpsykiskahalsa.se använder vi nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi använder också kakor för webbanalys för att kunna förbättra webbplatsen.

Hantera kakor

Här kan du välja vilka kakor du vill godkänna.

Nödvändiga

Nödvändiga kakor går inte att stänga av eftersom vår webbplats inte fungerar utan dessa. Nödvändiga kakor bidrar till att våra tjänster är säkra och fungerar som de ska, till exempel säker inloggning.

Kakor för inställningar är kakor som låter webbplatsen komma ihåg information som ändrar hur webbplatsen fungerar eller visas. Detta kan till exempel vara föredraget språk eller regionen du befinner dig i.

Kakor för statistik hjälper en webbplatsägare att förstå hur besökare interagerar med webbplatser genom att samla och rapportera in information anonymt.

Folkhälsomyndigheten Din psykiska hälsa

Ångest

Ångest är kroppens sätt att reagera på upplevda faror. Det kan vara väldigt obehagligt, men det är inte farligt i sig och går nästan alltid över. Om du besväras av återkommande ångest kan du hitta sätt att hantera den. Du kan också söka hjälp om du har kraftig ångest eller får svårt att klara av vardagen.

Ångest är obehagligt men inte farligt i sig

Ångest är en del av kroppens larmsystem som aktiveras när något upplevs som farligt, för att vi ska göra oss redo för att fly, slåss eller ”spela död”. Det är vanligt med hjärtklappning, andningssvårigheter, yrsel, tryck över bröstet, svettningar, stickningar eller domningar. Ibland kan ångesten vara så stark att det känns som att man ska svimma eller dö. Men det är inte farligt i sig att ha ångest, och det går nästan alltid över av sig själv.

Ångest kan bero på olika saker

Att få ångest ibland är naturligt, särskilt om man utsätts för påfrestningar eller större förändringar. Ångest är vanligare när man är stressad eller i kris, eller har till exempel depression eller ätstörningar. Men man kan också få ångest utan att veta varför, eller av sådant som man inte tänker borde ge ångest. Ångesten kan också vara en del av ett så kallat ångestsyndrom, exempelvis generaliserat ångestsyndrom (GAD), paniksyndrom, tvångssyndrom, social fobi, specifika fobier (exempelvis mot spindlar) och posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Det finns mer information på 1177.se.

Eftersom ångest kan vara väldigt obehagligt är det lätt hänt att man börjar undvika situationer som man tror riskerar att utlösa ångest. Och har man börjat undvika en viss situation tar det emot ännu mer att försätta sig i den situationen igen. Ångest har också en tendens att sprida sig till fler och fler situationer, och till slut kan livet bli väldigt begränsat. Därför är det viktigt att hitta andra sätt att hantera ångesten på.

Tips för att hantera ångest

Det är individuellt vad som fungerar. En del saker kan hjälpa för stunden, men kanske förvärra ångesten på lång sikt. Man kan också behöva träna på att stå ut med ångest, men det fungerar oftast inte första gången.

Här är några tips på saker du kan göra för att må bättre:

  • När ångesten kommer: försök andas lugnt och vänta ut obehaget. Tänk på att det nästan alltid går över och att det inte är farligt.
  • Gör saker som du tycker om och mår bra av överlag.
  • Utmana dig att också fortsätta med saker som du tycker om eller behöver göra, trots rädslan för att få ångest. På sikt kommer ångesten att minska, om du har tagit dig igenom flera sådana obehagliga situationer. Sätt upp rimliga och väl avgränsade mål i början.
  • Håll regelbundna vanor när det gäller sömn, mat, hygien och vardagssysslor och motion.
  • Undvik alkohol och droger. För en del personer lindrar det i stunden, men på sikt brukar det förstärka de negativa känslorna. Det finns också en risk för att man gör saker under ett rus som man sedan ångrar, eller att man med tiden utvecklar ett beroende.

Fler tips på vad du kan göra för att må bättre finns på 1177.se. Du kan också ringa till 1177 eller din vårdcentral om du har mycket besvär av ångest eller om ångesten gör att du får svårt att klara av vardagen.

Uppdaterat: 2022-03-22