Hur vanligt är ängslan, oro och ångest?
Att känna sig ängslig, orolig eller att ha ångest är vanligt. Fyra av tio säger sig ha dessa besvär. Ängslan kan liknas vid att känna sig nervös och orolig, medan ångest är en starkare känsla av oro eller rädsla som ofta känns i kroppen.
Andel i olika åldersgrupper som uppger lätta eller svåra besvär av ängslan, oro eller ångest, 2022. Källa: Nationella folkhälsoenkäten, Folkhälsomyndigheten.
Att känna ängslan, oro eller ångest är vanligt
Drygt 40 procent av befolkningen säger att de har besvär av ängslan, oro eller ångest. För de allra flesta handlar det om lättare besvär.
Ängslan, oro och ångest är vanligare bland yngre än bland äldre. I den yngsta åldersgruppen säger mer än hälften att de har haft lätta eller svåra besvär. Bland äldre har en av tre haft dessa besvär.
Det är även vanligare bland kvinnor än bland män. Varannan kvinna och var tredje man har haft lätta eller svåra besvär av ängslan, oro eller ångest. Unga kvinnor mellan 16 och 29 år är den grupp som i störst utsträckning uppger att de har besvär av ängslan, oro och ångest. 50 procent anger lättare besvär och ytterligare 23 procent har svåra besvär.
Vad kännetecknar ängslan, oro och ångest?
Ängslan och oro kan liknas vid att känna sig nervös och orolig, medan ångest är en starkare känsla av oro eller rädsla som ofta känns i kroppen. Ängslan, oro och ångest är naturliga reaktioner och inte farligt även om det kan kännas obehagligt.
Var kommer statistiken ifrån?
Psykisk hälsa kan mätas på olika sätt, till exempel med enkätundersökningar. Informationen här kommer från 2022 års nationella folkhälsoenkät som har besvarats av ungefär 17 000 personer i åldern 16 år och uppåt. Den innehåller frågor om bland annat ängslan, oro och ångest men även andra psykiska besvär.
Läs mer
Uppdaterat: 2022-11-22