Kulturens betydelse för den psykiska hälsan
Kulturaktiviteter som musik, dans, teater och skapande konst kan bidra till att förbättra vår psykiska och fysiska hälsa. Men hur påverkar olika kulturformer oss egentligen, och varför är det bra att få in kultur i våra dagliga liv?

Att delta i eller ta del av kulturaktiviteter kan förbättra välbefinnande och livskvalitet, minska psykiska besvär och göra det lättare för människor att mötas. Det finns mest forskning om hur kulturformer som musik, skapande konst, dans och teater påverkar hälsa och välbefinnande. Men det viktigaste är att aktiviteten känns meningsfull och rolig för den som deltar.
Hur kan kultur påverka hur vi mår?
Kulturdeltagande kan främja hälsa och förebygga ohälsa hos människor i olika åldrar. Det kan både förbättra livskvaliteten för enskilda personer och skapa ett mer hälsosamt och inkluderande samhälle. Kultur kan också användas som behandlingsmetod i vården, exempelvis som musik- och bildterapi eller kultur på recept.
Att delta i kulturaktiviteter främjar vårt välbefinnande genom att bidra till social samhörighet, minskad ensamhet och känslor som glädje, lycka och hopp. Det kan också leda till lärande, personlig utveckling, en känsla av mening och minskad stress.
Kultur kan också finnas som en del av närmiljön, i form av design och arkitektur. Där kan den påverka människors trivsel, trygghet och aktivitet, vilket i sin tur har betydelse för hälsan.
Så kan du få in mer kultur i vardagen
Här är några tips på var du kan leta:
1. Lokala kulturhus och bibliotek
Många kommuner har kulturhus eller bibliotek som samordnar och informerar om kulturevenemang eller kurser i området. Du kan besöka deras hemsidor, eller fråga personalen om program eller affischer.
2. Kommunens hemsida
Många kommuner har en kultur- och fritidsdel på sin hemsida där de listar aktuella kulturaktiviteter, teaterföreställningar, konstutställningar, musikuppträdanden och andra evenemang.
3. Kulturskolan i din kommun
Kulturskolan är en kommunal verksamhet för barn och unga som vill göra något kreativt på fritiden. Du kan till exempel spela instrument, sjunga, dansa, skapa film och spela teater.
4. Studieförbund och föreningar
Organisationer som Studieförbundet Vuxenskolan, ABF, Medborgarskolan eller liknande arrangerar ofta kurser och evenemang inom teater, dans, konst och andra kulturformer.
5. Kulturinstitutioner och scener
Undersök om det finns lokala teatrar, konserthus, muséer och konstgallerier och ta del av deras program och kalendrar.
Så kan olika kulturformer påverka din hälsa
Här kan du läsa mer om några olika kulturformer och hur de påverkar hur vi mår.
Musik och sång
Musik och sång kan förbättra hälsan både fysiskt och psykiskt, och är den kulturform som har studerats mest. När det gäller psykisk hälsa kan musik och sång öka känslan av gemenskap och samhörighet samt minska depression och isolering. Körsång kan till exempel leda till ökat välbefinnande genom att den som sjunger känner glädje, mening och gemenskap. Det gäller inte minst bland äldre och personer med psykiatriska tillstånd.
Bland personer som lever med långvariga eller kroniska sjukdomar kan körsång eller sång i grupp lindra fysiska symtom som smärta, och göra att man känner större välbefinnande och livskvalitet. Att lyssna på musik före och efter en operation kan också minska oro, stress och smärta.
Att lyssna på musik kan även vara ett sätt att bearbeta känslor, förändra sin sinnesstämning eller komma igång med saker.
Skapande konst och bildkonst
Att måla, teckna, dreja och skulptera kan minska stress, stimulera kreativitet och problemlösning, förbättra finmotorik, öka självkänslan och vara ett sätt att bearbeta känslor. Deltagande i konstnärlig verksamhet i grupp kan också leda till social samvaro och möjlighet att dela ett intresse med andra, vilket i sin tur är positivt för den psykiska hälsan.
Skapande konst används ibland i behandling av olika sjukdomar. Det kan minska depression, förbättra hjärnans funktioner och minska ensamhet hos äldre, liksom förbättra välbefinnande, stärka självkänslan och minska psykiska besvär bland vuxna med psykiatriska tillstånd. Det kan också minska smärta och förbättra livskvaliteten hos personer med cancer.
Även andra aspekter av konst, såsom arkitektur, design och utsmyckningar i offentliga miljöer kan öka trygghet och positiva känslor. Detta kan i sin tur förbättra hälsa och välbefinnande.
Dans
Dans är en form av fysisk aktivitet som ökar kroppens produktion av endorfiner. Det hjälper till att minska stress och ångest, och ger en känsla av glädje och avslappning. Dans kan också leda till ökad närvaro i nuet, vara ett sätt att bearbeta känslor, förbättra kroppskännedom och stärka hjärnans funktioner.
Dans i behandlande syfte kan exempelvis leda till bättre balans och hållning hos personer med Parkinsons sjukdom. Att dansa kan också öka livskvaliteten och funktionsförmågan, och minska psykiska besvär, hos personer med vissa psykiatriska tillstånd. Äldre som deltar i dansklasser kan förbättra sina mentala förmågor, exempelvis minnet.
Teater och drama
Att ta del av teater är också bra för hälsan och välbefinnandet. Det kan utmana vår fantasi och inspirera oss att tänka i nya banor, göra att vi förstår oss själva och andra bättre, och bidra med glädje, underhållning och avkoppling i stunden. Att själv delta i teater eller dramabaserade aktiviteter kan stärka känslan av gemenskap, minska ensamhet och ge en känsla av mening.
Teater och drama kan också vara ett sätt att förmedla kunskap. Bland annat kan teaterföreställningar och dramaaktiviteter i skolan öka skolbarns kunskap om levnadsvanor som är bra för hälsan, som i sin tur kan minska psykiska besvär hos barn och unga.
Läs mer
Kulturens betydelse för hälsa och välbefinnande (folkhalsomyndigheten.se)
Uppdaterat: 2025-03-12