Vad är psykiskt välbefinnande?
Välbefinnande handlar i grunden om att man själv upplever att man mår bra. Det kan vara både fysisk och psykiskt. Psykiskt välbefinnande handlar om hur vi reagerar på livets skeenden, att känna tillfredställelse med livet, trivas med sin tillvaro och att känna mening med livet. Det handlar även om att kunna känna njutning och lust. Lycka kan beskrivas som en stark form av psykiskt välbefinnande. Motsatser till psykiskt välbefinnande kan vara att känna sig uppgiven, besviken eller misströsta.

Foto: Maja Brand
Vad får oss att känna välbefinnande?
Vad som får olika människor att känna välbefinnande kan skilja sig åt. Generellt kan man säga att sådant som påverkar välbefinnandet är möjligheterna att balansera positiva och negativa känslor, ha bra vänner och andra viktiga sociala relationer, känna engagemang, och att utvecklas och uppnå sin potential. Psykiskt välbefinnande kan ses som en grundläggande resurs för att kunna klara av och ta sig an livets olika utmaningar och svårigheter.
Välbefinnande och psykisk hälsa
Välbefinnande är inte samma sak som psykisk hälsa. Vid vissa psykiska besvär och psykiatriska tillstånd kan man också känna att man generellt mår bra och har ett välbefinnande, medan andra är mer förenade med ångest, känns besvärande och påverkar vardagen negativt.
WHO beskriver psykisk hälsa så här: ”Psykisk hälsa är ett tillstånd med psykiskt välbefinnande där varje individ kan förverkliga de egna möjligheterna, kan klara av vanliga påfrestningar, kan arbeta produktivt och kan bidra till det samhälle hon eller han lever i.”
Uppdaterat: 2022-01-03