Vi använder kakor (cookies)

På dinpsykiskahalsa.se använder vi nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi använder också kakor för webbanalys.

Läs mer om vilka kakor vi använder.

Hantera kakor

Här kan du välja vilka kakor du vill godkänna.

Nödvändiga

Nödvändiga kakor går inte att stänga av eftersom vår webbplats inte fungerar utan dessa. Nödvändiga kakor bidrar till att våra tjänster är säkra och fungerar som de ska, till exempel säker inloggning.

Kakor för inställningar är kakor som låter webbplatsen komma ihåg information som ändrar hur webbplatsen fungerar eller visas. Detta kan till exempel vara föredraget språk eller regionen du befinner dig i.

Kakor för statistik hjälper en webbplatsägare att förstå hur besökare interagerar med webbplatser genom att samla och rapportera in information anonymt.

Folkhälsomyndigheten Din psykiska hälsa

Vad är psykiskt välbefinnande?

Psykiskt välbefinnande handlar bland annat om hur vi reagerar på livets skeenden, att känna tillfredställelse med livet, trivas med sin tillvaro och att känna mening med livet. Välbefinnande är inte samma sak som god psykisk hälsa. Man kan känna välbefinnande även om man har en psykiatrisk diagnos.

Vad ingår i begreppet psykiskt välbefinnande?

Välbefinnande handlar i grunden om att man själv upplever att man mår bra. Det kan vara både fysisk och psykiskt. Psykiskt välbefinnande handlar om hur vi reagerar på livets skeenden, att känna tillfredställelse med livet, trivas med sin tillvaro och att känna mening med livet. Det handlar även om att kunna känna njutning och lust. Lycka kan beskrivas som en stark form av psykiskt välbefinnande. Motsatser till psykiskt välbefinnande kan vara att känna sig uppgiven, besviken eller misströsta.

Vad får oss att känna välbefinnande?

Vad som får olika människor att känna välbefinnande kan skilja sig åt. Generellt kan man säga att sådant som påverkar välbefinnandet är till exempel:

  • möjligheterna att balansera positiva och negativa känslor,
  • ha bra vänner och andra viktiga sociala relationer,
  • känna engagemang, och
  • att utvecklas och uppnå sin potential.

Psykiskt välbefinnande kan ses som en grundläggande resurs för att kunna klara av och ta sig an livets olika utmaningar och svårigheter.

Välbefinnande och psykisk hälsa

Välbefinnande är inte samma sak som god psykisk hälsa. Vid vissa psykiska besvär och psykiatriska tillstånd kan man också känna att man generellt mår bra och har ett välbefinnande, medan andra är mer förenade med ångest, känns besvärande och påverkar vardagen negativt.

Uppdaterat: 2022-01-03