Hur många har ett gott psykiskt välbefinnande?
Nästan nio av tio personer i Sverige tycker att de har ett gott psykiskt välbefinnande. Det är främst personer över 65 som svarar att de har gott välbefinnande. Att ha ett psykiskt välbefinnande innebär bland annat att man oftast ser positivt på framtiden, känner sig lugn, kan tänka klart och kan hantera problem på ett bra sätt.
Nästan nio av tio personer i Sverige tycker att de har ett gott psykiskt välbefinnande. Källa: Nationella folkhälsoenkäten 2022, Folkhälsomyndigheten.
De flesta tycker att de mår bra psykiskt
De flesta tycker att de har ett gott eller mycket gott psykiskt välbefinnande, nästan nio av tio, 86 procent. Det är främst äldre personer 65–84 år som svarade att de hade gott välbefinnande och det gäller både kvinnor och män. Bland unga kvinnor i åldern 16–29 år var det minst andel som uppgav ett gott psykiskt välbefinnande.
Figur 1. Andel i olika åldersgrupper som uppger gott psykiskt välbefinnande.
Källa: Nationella folkhälsoenkäten 2022, Folkhälsomyndigheten.
Vad betyder det att ha ett gott psykiskt välbefinnande?
Psykiskt välbefinnande är detsamma som att må bra psykiskt. Det innebär bland annat att man oftast ser positivt på framtiden, känner sig lugn och kan tänka klart och kan hantera problem på ett bra sätt men också om förmågan att hantera livets upp- och nedgångar och att balansera positiva och negativa känslor. Psykiskt välbefinnande är också att ha goda sociala relationer, att känna engagemang, och att kunna utveckla och uppnå sin potential utifrån sina förutsättningar.
Var kommer statistiken ifrån?
Psykisk hälsa kan mätas på olika sätt, till exempel med enkätundersökningar. Informationen här kommer från 2022 års nationella folkhälsoenkät som har besvarats av 17 000 personer i åldern 16 år och uppåt. Den innehåller frågor om bland annat psykiskt välbefinnande och psykiska besvär.
Läs mer
Nationella folkhälsoenkäten - Hälsa på lika villkor (folkhalsomyndigheten.se)
Uppdaterat: 2022-11-22