Vi använder kakor (cookies)

På dinpsykiskahalsa.se använder vi nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi använder också kakor för webbanalys för att kunna förbättra webbplatsen.

Hantera kakor

Här kan du välja vilka kakor du vill godkänna.

Nödvändiga

Nödvändiga kakor går inte att stänga av eftersom vår webbplats inte fungerar utan dessa. Nödvändiga kakor bidrar till att våra tjänster är säkra och fungerar som de ska, till exempel säker inloggning.

Kakor för inställningar är kakor som låter webbplatsen komma ihåg information som ändrar hur webbplatsen fungerar eller visas. Detta kan till exempel vara föredraget språk eller regionen du befinner dig i.

Kakor för statistik hjälper en webbplatsägare att förstå hur besökare interagerar med webbplatser genom att samla och rapportera in information anonymt.

Folkhälsomyndigheten Din psykiska hälsa

Självkänsla och självförtroende

Hur påverkar självkänsla och självförtroende vår psykiska hälsa? Att känna att man duger som person och tror på sin förmåga att klara av svårigheter i livet är viktigt för vårt mående. Genom att stärka vår självkänsla och vårt självförtroende kan vi även stärka vår psykiska hälsa.

Självkänsla (att känna att man är värdefull) och självförtroende (att tro på sin förmåga att klara av saker) är två sätt att se på sig själv som påverkar hur man mår. Man kan säga att en stark självkänsla och ett starkt självförtroende är skyddande för vår psykiska hälsa.

Självkänslan påverkas av dina tidigare erfarenheter, till exempel som barn, men även av din personlighet. Den kan förändras under livet och kan variera i olika situationer, till exempel i en jobbsituation eller på fritiden. Självkänslan påverkas också av om man känner sig värdefull som familjemedlem, vän, partner, medarbetare eller föreningsmedlem. Vi växer av att umgås med människor som uppskattar oss. 

Självförtroendet växer när man klarar av utmaningar

Att lägga tid på sådant som man tycker är viktigt kan bidra till att man känner sig stolt och att man gör skillnad. Självförtroendet växer när man klarar av utmaningar och det är därför viktigt att våga ta sig an svåra saker. Om det inte går som man tänkt kan det också ge erfarenheter och ny kunskap som kan användas i en annan situation. Också små framsteg räknas.

Allas åsikter och tankar, även dina, är viktiga och kan bidra på olika sätt. Man ska stå upp för sig själv och vad man tror på, men också respektera att alla inte tycker likadant eller lever på samma sätt.  

Uppdaterat: 2022-01-04