Självkänsla och självförtroende
Hur påverkar självkänsla och självförtroende vår psykiska hälsa? Att känna att man duger som person och tror på sin förmåga att klara av svårigheter i livet är viktigt för vårt mående. Genom att stärka vår självkänsla och vårt självförtroende kan vi även stärka vår psykiska hälsa.

Foto: Johanna Åkerberg Kassel
Självkänsla (att känna att man är värdefull) och självförtroende (att tro på sin förmåga att klara av saker) är två sätt att se på sig själv som påverkar hur man mår. Man kan säga att en stark självkänsla och ett starkt självförtroende är skyddande för vår psykiska hälsa.
Självkänslan påverkas av dina tidigare erfarenheter, till exempel som barn, men även av din personlighet. Den kan förändras under livet och kan variera i olika situationer, till exempel i en jobbsituation eller på fritiden. Självkänslan påverkas också av om man känner sig värdefull som familjemedlem, vän, partner, medarbetare eller föreningsmedlem. Vi växer av att umgås med människor som uppskattar oss.
Självförtroendet växer när man klarar av utmaningar
Att lägga tid på sådant som man tycker är viktigt kan bidra till att man känner sig stolt och att man gör skillnad. Självförtroendet växer när man klarar av utmaningar och det är därför viktigt att våga ta sig an svåra saker. Om det inte går som man tänkt kan det också ge erfarenheter och ny kunskap som kan användas i en annan situation. Också små framsteg räknas.
Allas åsikter och tankar, även dina, är viktiga och kan bidra på olika sätt. Man ska stå upp för sig själv och vad man tror på, men också respektera att alla inte tycker likadant eller lever på samma sätt.
Uppdaterat: 2022-01-04