Att använda dator, TV, mobil och surfplatta är en viktig och integrerad del av mångas vardag. Användning av olika digitala medier kan ha både positiva och negativa effekter. Men för att undvika att skärmtiden tar upp för mycket av din tid kan det vara viktigt att se över användningen och försöka hitta hållbara skärmvanor.
Så hittar du hållbara skärmvanor
- Se över dina rutiner i vardagen. Dina skärmvanor bör inte gå ut över andra delar av livet som är viktiga för hälsan, som motion, sömn och relationer.
- Fundera över hur du använder tiden framför skärmen. Fokusera på de aktiviteter som känns givande för dig. Du kan gå igenom dina konton och avfölja kanaler och innehåll som får dig att må dåligt. Ersätt med innehåll och aktiviteter som känns meningsfulla för dig.
- Ändra de tekniska inställningarna så att de passar dina behov. Du kan ställa in när du ska vara nåbar och vilken typ av aviseringar du vill ha. Anpassa vilka tjänster som är lättåtkomliga för dig, till exempel vilka appar som visas på startskärmen. Det kan till exempel vara viktigt att inte få sömnen störd av onödiga ljud, aviseringar eller av användning precis innan man ska sova eller under natten.
- Tänk på ergonomin när du använder skärmar så att du slipper bli trött i ögonen, nacken, armar och resten av kroppen.
- Undvik stillasittande genom att ta pauser och röra på dig. Några minuter varje halvtimme minskar riskerna med långvarigt stillasittande.
- Om du blir utsatt för kränkningar på nätet eller om ditt användande får dig att må dåligt, sök stöd hos någon i din omgivning.
Folkhälsomyndighetens rekommendationer till barn och unga upp till 18 år
Läs mer
Stöd för dig som är utsatt på nätet (mediemyndigheten.se)