Mobbning ökar risken för psykisk ohälsa
Återkommande utsatthet och kränkningar kan påverka vår psykiska hälsa. Kränkningar kan bestå av nedsättande kommentarer, våldshandlingar eller hot och förekommer bland både barn och vuxna. Mobbning handlar om att kränka och behandla en eller flera personer illa vid återkommande tillfällen. Arbetsgivare och skola har ett ansvar att förebygga och åtgärda kränkningar och mobbning.

Återkommande utsatthet och kränkningar kan påverka vår psykiska hälsa
Ingen ska behöva bli utsatt för kränkande behandling. Återkommande utsatthet och kränkningar kan påverka vår psykiska hälsa. Kränkande behandling kan bestå av nedvärderande eller elaka ord, skvaller, förlöjliganden, fysiskt våld, utfrysning eller hot. Det kan hända någon enstaka gång eller vid upprepade tillfällen, det senare brukar kallas mobbning.
Om man känner sig utsatt
Skolan har ett ansvar att arbeta förebyggande mot kränkande behandling och mobbning. Om en elev trots detta blir utsatt har skolan också ett ansvar att agera och åtgärda detta. Läs mer om vad som gäller och hur du kan få hjälp på Barn- och elevombudets sida.
Om man blir utsatt för kränkande särbehandling på arbetsplatsen har arbetsgivaren ett ansvar att åtgärda detta och se till att det inte upprepas. Läs mer om mobbning på arbetsplatsen på Arbetsmijöverkets hemsida.
Uppdaterat: 2022-01-03