När händelser i livet påverkar vår psykiska hälsa
Ibland förändras livet och den vardag vi är vana vid, och det kan påverka vår psykiska hälsa. Det kan handla om att förlora en nära anhörig, att skilja sig, att flytta till en ny stad eller att byta jobb. Om vi har en stabil grund att stå på är det lättare att hantera livets utmaningar och minska risken för psykisk ohälsa. För att klara av svåra situationer kan också stöd från nära anhöriga eller samhället vara viktigt.

Foto: Johanna Åkerberg Kassel
Svåra händelser eller utmanande förändringar som påverkar vår vardag
Förändringar i livet kan både vara positiva och negativa, och det kan påverka oss tillfälligt eller under en längre tid. Att börja arbeta, att påbörja en ny utbildning, att bli förälder, att gå i pension, att inleda, avsluta eller fördjupa relationer kan både vara utvecklande och jobbigt. Att bli av med jobbet, bli sjuk, bli utsatt för våld eller övergrepp eller att tvingas fly till ett annat land är exempel på stora och ofta svåra påfrestningar. Tryggheten villkoras, vi kanske utsätts för mer stress än vanligt och vi kan behöva omvärdera vår situation och våra prioriteringar. Den ökade påfrestningen kan leda till ökad risk för psykisk ohälsa.
Vår förmåga att klara svåra händelser
Vi är olika känsliga för förändringar. Det kan bero på flera saker. Om vi har en stabil grund att stå på är det lättare att hantera livets utmaningar. Vid dessa tillfällen kan till exempel en bra sjävkänsla, trygg ekonomi, sociala nätverk eller stöd från omgivningen minska risken för psykisk ohälsa.
Ibland behöver vi också professionell hjälp för att ta oss igenom svåra händelser.
Läs mer om kris och krishantering
Uppdaterat: 2022-03-02