Vi använder kakor (cookies)

På dinpsykiskahalsa.se använder vi nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi använder också kakor för webbanalys.

Läs mer om vilka kakor vi använder.

Hantera kakor

Här kan du välja vilka kakor du vill godkänna.

Nödvändiga

Nödvändiga kakor går inte att stänga av eftersom vår webbplats inte fungerar utan dessa. Nödvändiga kakor bidrar till att våra tjänster är säkra och fungerar som de ska, till exempel säker inloggning.

Kakor för inställningar är kakor som låter webbplatsen komma ihåg information som ändrar hur webbplatsen fungerar eller visas. Detta kan till exempel vara föredraget språk eller regionen du befinner dig i.

Kakor för statistik hjälper en webbplatsägare att förstå hur besökare interagerar med webbplatser genom att samla och rapportera in information anonymt.

Folkhälsomyndigheten Din psykiska hälsa

Om du mår dåligt

Alla mår dåligt ibland. Det är en naturlig del av livet. Oftast går den känslan över men ibland kan du behöva stöd eller hjälp för att må bättre. Här kan du läsa om vad du själv kan göra och vart du kan vända dig när du behöver hjälp.

Om det är akut

Mår du väldigt dåligt och tänker att livet inte är värt att leva? Har du tankar eller planer på att ta ditt liv? Då ska du inte hålla det för dig själv. Du behöver prata med någon som du har förtroende för, söka vård eller kontakta en stödjour. Det är relativt vanligt med självmordstankar och det finns bra hjälp att få.

Ring genast 112 eller kontakta en psykiatrisk akutmottagning om du mår väldigt dåligt eller funderar på att ta ditt liv.

Det är okej att må dåligt ibland

Alla har dåliga dagar. Det handlar inte alltid om psykisk ohälsa som man behöver söka hjälp för, ibland beror det på att livet helt enkelt är jobbigt för tillfället. Livet har naturliga upp- och nedgångar och ofta mår man bättre efter ett tag. Många klarar sig med hjälp och stöd från familj och vänner eller kan själva göra saker för att må bättre. Det kan exempelvis hjälpa att prata om hur man mår, sova ordentligt, äta bra och röra på sig.

Om de dåliga dagarna blir fler än de bra dagarna är det viktigt att prata med någon och kanske söka hjälp. Det gäller också om du mår så dåligt att det påverkar vardagen och du har svårt att till exempel klara av jobbet, skolan eller träffa vänner. Försök då att prata med någon som lyssnar. Det kan vara någon i familjen, en vän eller någon annan som du känner förtroende för. Om du hellre pratar med någon utomstående finns det flera organisationer som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mejl.

Om du mår mycket dåligt

Kontakta en vårdcentral eller en psykiatrisk öppenvårdsmottagning om du mår mycket dåligt. Det gäller även om du har ångest eller har känt dig nedstämd under en längre tid. Om du är under 25 år kan du även kontakta en ungdomsmottagning, och går du i skolan kan du få hjälp av skolsköterskan eller skolkuratorn. Om du är osäker kan du ringa 1177 så guidar de dig vidare till rätt stöd eller vård.

När ska man söka hjälp?

I den här filmen berättar psykiater Ullakarin vilka tecken man kan vara uppmärksam på om man mår dåligt och när man ska söka professionell hjälp. Ullakarin har bland annat arbetat med självmordsfrågor i 20 år.

 

Här kan du få stöd om du mår dåligt

Mer information om psykisk hälsa, vad du kan göra för att må bättre och var du kan få hjälp:

Stöd till barn och unga som mår dåligt

Stöd om någon har självmordstankar

 

Uppdaterat: 2023-10-20